Wegański "gulasz"
Przyjechali do mnie znajomi, którzy nie jedzą mięsa.
Chciałam przygotować im smaczną i pożywną potrawę.
Tak naprawdę wszystkie składniki z lodówki pokroiłam
i wrzuciłam do jednego garnka i wyszło przepyszne danie.
Ja przygotowywałam to w "kociołku" nad paleniskiem ,
ale w garnku wyjdzie też pyszne. Oczywiście jeżeli chcecie możecie dodać również do tego mięso.
Zapraszam :)
Zapraszam :)
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 1 kalarepa
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała kapusta
- 1 główka kalafiora (może być mrożony)
- 1 główka brokuła (może być mrożony)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 torebki kaszy jęczmiennej
- 4 kostki rosołowe drobiowe
- woda zależy od ilości warzyw
- 2 łyżeczki sosu sojowego (ciemnego)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Paprykę, seler naciowy, cukinie, kapustę myję i kroje w dużą kostkę. Cebule, kalarepę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki myję i obieram, również kroje w dużą kostkę.
Jeżeli mamy świeże brokuły i kalafiora dziele je na średnie różyczki. Jeżeli mrożone
nic z nimi na razie nie robię. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucam do garnka. Zalewam wodą , aby był 1 cm nad powierzchnią warzyw. Dodaje kostki rosołowe i doprowadzam
nic z nimi na razie nie robię. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucam do garnka. Zalewam wodą , aby był 1 cm nad powierzchnią warzyw. Dodaje kostki rosołowe i doprowadzam
do zagotowania od czasu do czasu mieszam. Dodaje kalafiora i brokuły i gotuje 15 minut.
Po 15 minutach wsypuje kasze i gotuje jeszcze 10 minut. Na sam koniec doprawiam sosem sojowym i przyprawami. Gotuje jeszcze 5 minut. Gotowe:)
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz