Wegański "gulasz"


Przyjechali do mnie znajomi, którzy nie jedzą mięsa.
 Chciałam przygotować im smaczną i pożywną potrawę.
 Tak naprawdę wszystkie składniki z lodówki pokroiłam
 i wrzuciłam do jednego garnka i wyszło przepyszne danie.
 Ja przygotowywałam to w "kociołku" nad paleniskiem ,
ale w garnku wyjdzie też pyszne. Oczywiście jeżeli chcecie możecie dodać również  do tego mięso.
Zapraszam :)



Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwy


Składniki:


  • 2 papryki czerwone
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 kalarepa
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta
  • 1 główka kalafiora (może być mrożony)
  • 1 główka brokuła (może być mrożony)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • 4 kostki rosołowe drobiowe
  • woda zależy od ilości warzyw 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól, pieprz (do smaku)


Sposób przygotowania:


Paprykę, seler naciowy, cukinie, kapustę myję i kroje w dużą kostkę. Cebule, kalarepę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki myję i obieram, również kroje w dużą kostkę. 

Jeżeli mamy świeże brokuły i kalafiora dziele je na średnie różyczki. Jeżeli mrożone
nic z nimi na razie nie robię. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucam do garnka. Zalewam wodą , 
aby był 1 cm nad powierzchnią warzyw. Dodaje kostki rosołowe i doprowadzam 

do zagotowania od czasu do czasu mieszam. Dodaje kalafiora i brokuły i gotuje 15 minut.

 Po 15 minutach wsypuje kasze i gotuje jeszcze 10 minut. Na sam koniec doprawiam sosem sojowym i przyprawami. Gotuje jeszcze 5 minut. Gotowe:)

                                                                                                                                   Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto leniwej żony

Grecka potrawa czyli musaka

Frytki z batatów