Grecka potrawa czyli musaka
Greckie danie z mięsem mielonym ,
bakłażanem , ziemniakami pod pierzynką z beszamelu.
składniki :
1 cebula
1 ząbek czosnku
500g mięsa mielonego np.wołowe
1/2 białego wina
1 butelka pomidorowej passaty
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
świeżo zmielona sół i pieprz do smaku
2 średnie bakłażany
4 łyżki oleju rzepakowego
sos beszamelowy :
1/2 szklanki tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól
250 ml mleka
2 łyżki mąki
40 g masła
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na grubsze plasterki ok pół cm.Układamy plasterki na
posmarowanej blaszce oliwą . Posypujemy sola i delikatnie skrapiamy olejem
. Wstawić do piekarnika najlepiej na funkcje grillowania i grillować po 6
minut z każdej strony.
Do garnka wlewamy olej. Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebule oraz
czosnek. Delikatnie szklimy. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Wlewamy wino i
chwile gotujemy. Następnie dodajemy pomidory, cynamon, oregano, cukier.
Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu
przez 50 minut od czasu mieszając.
Roztapiamy masło dodajemy mąkę i smażymy przez 1 minute. Cały czas
mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i czekamy aż sos zgęstnieje. Na sam koniec
doprawiamy solą i gałką dodajemy połowę startego parmezanu i zaczekać
aż ser się rozpuści.
Piekarnik rozgrzewamy od 175 stopni . Żaroodporne naczynie smarujemy olejem
. Bakłażany dzielimy tak aby wystarczyło nam na każdą warstwę. Na same dno
wykładamy trochę bakłażanów przykrywamy sosem pomidorowym.Układamy
drugą warstwę bakłażana i sosu . Na górę kładziemy ostatnia
warstwę bakłażana i przykrywamy beszamelem.Posypujemy drugą
częścią parmezanu . Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Po 20 minutach
ściągamy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 minut aż ser się
zrumieni.
Smacznego :)
z tej ilości składników wyszły mi dwie moussaki takie jak na zdjęciu.
Komentarze
Prześlij komentarz