Grecka potrawa czyli musaka

Greckie danie z mięsem mielonym , bakłażanem , ziemniakami pod pierzynką z beszamelu. 

składniki : 
1 cebula 
1 ząbek czosnku
500g mięsa mielonego np.wołowe
1/2 białego wina
1 butelka pomidorowej passaty 
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
świeżo zmielona sół i pieprz do smaku 
2 średnie bakłażany 
4 łyżki oleju rzepakowego 
sos beszamelowy :
1/2 szklanki tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej 
sól
250 ml mleka 
2 łyżki mąki
40 g masła

Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na grubsze plasterki ok pół cm.Układamy plasterki  na posmarowanej blaszce oliwą . Posypujemy sola i delikatnie skrapiamy olejem . Wstawić do piekarnika najlepiej na funkcje grillowania i grillować po 6 minut z każdej strony. 

Do garnka wlewamy olej. Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebule oraz czosnek. Delikatnie szklimy. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Wlewamy wino i chwile gotujemy. Następnie dodajemy pomidory, cynamon, oregano, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 50 minut od czasu mieszając. 

Roztapiamy masło dodajemy mąkę i smażymy przez 1 minute. Cały czas mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i czekamy aż sos zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy solą i gałką dodajemy połowę startego parmezanu i zaczekać aż ser się rozpuści. 

Piekarnik rozgrzewamy od 175 stopni . Żaroodporne naczynie smarujemy olejem . Bakłażany dzielimy tak aby wystarczyło nam na każdą warstwę. Na same dno wykładamy trochę bakłażanów przykrywamy sosem pomidorowym.Układamy drugą warstwę bakłażana i sosu . Na górę kładziemy ostatnia warstwę bakłażana i przykrywamy beszamelem.Posypujemy drugą częścią parmezanu . Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Po 20 minutach ściągamy  przykrycie i pieczemy jeszcze 15 minut aż  ser się zrumieni.
Smacznego :)

z tej ilości składników wyszły mi dwie moussaki takie jak na zdjęciu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto leniwej żony

Frytki z batatów