Grecka Spanakopita
Przepyszne wytrawne ciasto z delikatnym posmakiem mięty.. Smak nie odbiega od oryginalnej spanakopity.
SKŁADNIKI :
500g świeżego szpinaku
garść podprażonych orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście świeżej mięty
oliwa z oliwek
ser feta
ciasto filo
sól i pieprz
jajko do posmarowania góry.
Czosnek, cebule kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie dodajemy szpinak i orzeszki. Doprawiamy do smaku miętą, solą i pieprzem. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Zwilżone ciasto układamy na tortownicy i nakładamy farsz. Na górze finezyjnie składamy resztki ciasta i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach . Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz