Grecka Spanakopita

Przepyszne wytrawne ciasto z delikatnym posmakiem mięty.. Smak nie odbiega  od oryginalnej spanakopity. 
       SKŁADNIKI :
           500g świeżego szpinaku
            garść podprażonych orzeszków ziemnych
            1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście świeżej mięty
oliwa z oliwek
ser feta
ciasto filo 
sól i pieprz

jajko do posmarowania góry.

Czosnek, cebule kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie dodajemy szpinak i orzeszki. Doprawiamy do smaku miętą, solą i pieprzem. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Zwilżone ciasto układamy na tortownicy i nakładamy farsz. Na górze finezyjnie składamy resztki ciasta i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach . Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto leniwej żony

Grecka potrawa czyli musaka

Frytki z batatów