Vanillekipferl - ciasteczka waniliowe

Świąteczne ciasteczka podawane w Austrii.
Kruche delikatne, z delikatną nuta wanilii  :)
Składniki:
180g masła
70g mielonych migdałów
50g cukru
200g mąki pszennej
2 żółtka

+ dodatkowo cukier puder i cukier z wanilią do posypania 

Przygotowanie :
Wszystkie składniki zagniatamy sprawnie . Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1 cm i wycinamy kształty (oryginalnie są to księżyce). Wstawiamy ciasteczka do rozgrzanego do 200 °C piekarnika i pieczemy ok . 10 minut. Jeszcze gorące ciaseczka obtaczmy w cukrze z wanilią .
Podajemy przestudzone :)
                                                             Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto leniwej żony

Grecka potrawa czyli musaka

Frytki z batatów